• درمان سنگ کلیه
    • روش های درمان بیماری سنگ سیستم ادراری :

      1. درمان مرحله حاد
      2. پیشگیری از تشکیل سنگ
      3. سنگ شکن برون اندامی (ESWL)
      4. درمان آندوسکوپیک
      5. درمان جراحی باز

      1. درمان داروی و انتظار:

      درمان سنگ ادراری با دارو اکثرا برای پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ میباشد . در موارد سنگ اسید اوریکی احتمال از بین رفتن سنگ با قلیایی کردن ادرار وجود دارد ولی در بقیه سنگها درمان داروی موثر نمی باشد.

       

       

       

       

      • درمان مرحله حاد :
        • موارد حاد و شروع درد ناگهانی مسکن های NSAID  و مواد مخدر میتوان برای کنترل درد استفاده کرد و معمولا از شیاف دیکلوفناک و ایندومتاسین بهتر جواب میدهد. داروهای را هم برای باز کردن حالب در مطالعات گزارش شده که متوان برای کمک به دفع سنگ استفاده کرد. از این داروها میتوان به آنتی کولی نرژیکها (  قرص هیوسین و دیسیکلومین) ، برونکودیلاتورها ( قرص تئوفلین) و الفا آنتاگونیست (ترازوسین و تامسولوسین )اشاره کرد. داروهای همانند سیستون( Cystone) و Rowatinex نیز در درمان برای کمک به دفع سنگ استفاده میشود ولی در منابع علمی  تایید نشده است. تا حد امکان و در صورت تحمل بهتر است از مسکن ها کمتر استفاده شود چون دفع سنگ را به تاخیر میاندازد. این مسکنها هم حرکات پریستالتیسم حالب مهار میکند و هم تولید ادرار کم میشود و این دو علت باعث دفع نشدن سنگ خواهد شد . مایعات مصرفی نیز بایستی در حد نرمال باشد و مصرف بیش از حد مایعات و یا سرم تراپی بیش از حد نرمال گشادی حالب ایجاد کرده و قدرت دفع سنگ توسط حالب کمتر میشود. حرکات پرشی و بالا پایین رفتن از پله میتواند کمک کننده باشد.  با تمام اوصاف سنگهای حالب بایستی جدی گرفته شود بخاطر اینکه درد کلیه گذرا هستش و در صورت بی اعتنایی و جدی نگرفتن مسئله حتی سنگ های کوچک نیز باعث از بین رفتن کلیه خواهد شد! به همین منظور بایستی بیمار چه درد داشته باشد و چه نداشته باشد پیگیری بعد از دو الی سه هفته داشته باشد و با یک سونوگرافی ساده خیالش را از نظر وضعیت کارکرد کلیه راحت کند. 
        • در موارد دردهای غیر قابل کنترل همراه با تهوع استفراغ شدید ، تب و لرز ، تک کلیه و یا انسداد دو طرفه و افراد  دیابتی و یا حامله مداخله جراحی یورتروسکوپی و گذاشتن استنت یا لوله حالبی و نفروستومی میتواند مشکل بیمار را حل کند و باعث پیشگیری از اتفاقات غیر منتظره شود.

       

       

       

       

      • پیشگیری از تشکیل سنگ:
        • بیشتر سنگها در افرادی ایجاد می شود که ادرار اسیدی دارند و اسیدی بودن ادرار با کبد چرب و چاقی و مصرف غذاهای گوشتی و چربی بیشتر میشود. در افراد چاق و کبد چرب  آزاد شدن کلسیم از استخوانها  بعلت محیط اسیدی و عدم ورزش بیشتر میشود و همچنین اکزالات در داخل بدن تولیدش افزایش پیدا می کتد .به همین خاطر درمان اکثر سنگها با شرایط بد زندگی ارتباط دارد . برای جلوگیر از تشکیل سنگ بایستی با رعایت موارد زیر جلو تشکیل مجدد سنگ گرفته شود:
          • تغییر شیوه زندگی و فعالیت بدنی زیاد و ورزش مرتب و منظم
          •  مصرف سبزیجات کم کالری همانند کاهو ، کلم و خیار زیاد
          •    پرهیز از مصرف تنقلات پر کالری و نوشابه جات با قند زیاد و محدود کردن مصرف آجیل که کالری ، نمک و اگزالات زیاد دارد.
          •   نمکدان از سر سفره حذف شود و غذاهای کم نمک استفاده شود .
          • از غذاهای سرو شده بیرون از منزل تا حد امکان پرهیز شود. این غذاها حاوی مقدار زیادی نمک ، گوشت و چربی هستند که مضر میباشد .
          • محدودیت گوشت و پروتئین که شامل تمام گوشتها سفید و قرمز میباشد و بیش از 50 تا 60 گرم در روز نباشد. این محدودیت برای زنان سن باروری ، بچه های در سن رشد ، پیر زنان و مردان و افراد با بیماری نتوان کننده همانند بدخیمی ها را شامل  نمیشود
          • مصرف زیاد مرکبات بخصوص لیمو ترش به علت داشتن اسید سیتریک توصیه میشود. می تواند با اب لیموی طبیعی نوشابه درست کند و به جای آب معمولی استفاده کند. یک فنجان آب لیموی طبیعی در هفت فنجان آب مخلوط شده و کمی شکر اضافه میشود.
          • مصرف ویتامین ها بخصوص ویتامین D  و C ، کلسیم  در افراد با رژیم غذایی نرمال توصیه نمیشود
          • مصرف الکل و دلسترها بعلت دفع زیاد آب بدن در چند ساعت اول و تاثیر روی استخوان و آزاد شدن کلسیم تشکیل سنگ بیشتر میکند و مصرف آنها بایستی محدود شود.
          • آب مصرفی نیز باید بیشتر باشد و بطوری که ادرار دفع شده در 24 ساعت حداقل دو لیتر باشد و این مقدار ادرار در فصلهای گرم سال با چهار الی پنج لیتر مصرف مایعات و در فصلهای سرد سال سه الی چهار لیتر تامین میشود و بیمار میتواند هر ماه یک بار مقدار ادرار دفعی را خودش اندازه گیری کند. رنگ ادرار تا حد امکان شفاف باشد و در صورت زرد و یا نارنجی بودن نشانه تشکیل سنگ در کلیه می باشد و در این مرحله باید آب زیاد مصرف شود. در کارهای با تعریق زیاد مثل ورزش و محیط های گرم رنگ ادرار معیار خوبی برای تخمین مقدار مایعات بدن میباشد. 
          • نور آفتاب نیز در این بیماری دخیل است و در مناطق با تابش آفتاب زیاد استفاده از سایه بان و کاه های با لبه بلند و نپوشیدن لباسهای استین کوتاه میتواند در پیشگیری از تشکیل سنگ کمک کند.
          • مصرف لبنيات در حد نرمال ايجاد سنگ را بيشتر نمي كند و مصرف آن ضروري مي باشد .  مصرف نرمال لبنيات 200 سي سي  شير و ماست كم چرب و دوغ كم نمك درهر 8 ساعت مي باشد و پنير هم به اندازه قوطي كبريت در نظر گرفته ميشود   
          • داروي سيترات پتاسيم كه بصورت پودر ميباشد ميتوان با دوز 5 گرم هر هشت ساعت در يك ليوان آب و مصرف آن يك ساعت قبل از خواب مي تواند در پيشگيري از سنك موثر باشد و خيلي وقتها سنگ اسيد اوريكي را از بين ميبرد .  اخيرا اين دارو بصورت قرص نيز عرضه شده است و عوارض و فواعد آن فعلا مشخص نشده است.  قرص الوپرينول در افراد چاق ، كبد چرب و اسيد اوريك بالا ميتوان استفاده كرد .

       

       

       

      2. سنگ شکن برون اندامی (ESWL):

       

      این نوع سنگ شکنی با استفاده از قدرتِ صوت انجام میشود و یک دستگاه با استفاده از مکانیسم های مختلف همانند الکترومگنتیک و یا الکتروهیدرولیک صوت با شدت بالا ایجاد میکند و در یک محاسبات هندسی این صوت به سنگ داخل کلیه منتقل می شود. برای اینکه شدت صوت با تغییر محیط کم نشود از باشتک های پر از مایع که روی آن را آغشته به ژلهای مخصوص کرده اند، استفاده می کنند. شدت و تعداد دفعات ضربه به دستگاه داده میشود و سنگ کلیه با این روش خرد میشود و تکه های ریز سنگ از طریق حالب دفع می شود . شدت این ضربات بر حسب سایز جسمانی فرد مشخص میشود و در افراد لاغر و بچه ها شدت ضربات کم و در افراد چاق شدت ضربات بیشتر می شود . باید توجه داشت که این وسیله یک گوشت کوب صوتی هست و احتمال آسیب کلیه و عوارض غیر قابل جبران ایجاد می کند. از عوارض شایع آن تجمع خون در اطراف کلیه و خون شاشی است . این آسیب کلیه در موارد نادر بخصوص در افراد پیر و با فشار خون بالا می تواند تهدید کننده زندگی باشد. افراد بایستی قبل از درمان سابقه بیماریهای قلبی و عرئقی خود را به اطلاع پزشک خود برساند . عارضه دیگر این روش درمانی عفونت ادراری و سپسیس می باشد که میتواند به عفونت بعد از سنگ شکنی برون اندامی بعلت ضعف سیستم ایمنی فردهمانند دیابت ومصرف کورتون و یا سنگ های عفونی ا رتباط داشته باشد. بایستی قبل از این روش درمانی از استریل بودن ادرار مطمئن بشویم و در صورت شک به سنگهای عفونی دو هفته قبل از سنگ شکنی درمان آنتی بیوتیک بگیرند. در همه بیماران نیاز است قبل و چند روز بعد از سنگ شکنی آنتی بیوتیک استفاده شود. این روش درمانی عوارض طولانی مدت نیز ایجاد میکند که عوارض شامل فشار خون ، نارسایی کلیه و افزایش عود سنگ می باشد . برای پیش گیری از این عوارض بهتر است تا زمانی که نیاز مبرم به این روش درمانی نباشد از انجام پرهیز شود. قبل از این روش درمانی بهتر است یک تصویربرداری قابل اطمینان همانند سی تی اسکن سنگ بیمار تایید کرده باشد و در صورت استفاده از سونوگرافی سایه سنگ مشخص باشد . در سنگهای بزرگتر از 2 سانت از یک روش درمانی جایگزین همانند لیزر یا PCNL  استفاده شود. چون برای دفع این سنگها مجبور به تکرار دفعات سنگ شکنی خواهیم بود و عوارض مختلفی را برای بیمار ایجاد میکند. بعد از سنگ شکنی داروهای آنتی بیوتیک ، آلوپرینول و هیدروکلروتیازید و برونکودیلاتورها توصیه میشود. تا حد امکان از داروهای مسکن کمتر استفاده شود. مسکن در چند روز اول بعد از سنگ شکنی خونرسانی و ترمیم آسیب کلیه به تاخیر میاندازد. مایعات به حد کافی مصرف شود و در صورت احساس ضعف ، بی حالی شدید، تب لرز بخصوص در افراد دیابتی و طپش قلب و افت فشار به پزشک مربوطه و یا نزدیکترین اورژانس مراجعه کند. در خانم های حامله قدغن هست و احتمال آسیب گوش بچه در سنگ شکنی وجود دارد. در مواردی که خانم ها در سن باروری هستند قبل عکس برداری و سنگ شکن از حامله نبودن خود بایستی پزشک را مطلع سازند و در صورت مشکوک بودن توصیه به آزمایش می شود.

       

       

       

      3. درمان آندوسکوپیک :

      با توجه به جدیدترین دستاوردها در زمینه جراحی آندوسکوپیک سنگ‌های سیستم ادراری  رو شهای مختلفی برای سنگ شکنی داخل بدنی و یا intracorporal  در دسترس میباشد. امروزه روش های درمانی کمتر تهاجمی، جای روش های جراحی باز را گرفته است که یکی از این حوزه ها جراحی های بسته در دستگاه ادراری و یا  آندوسکوپیک می باشد   اکثر اعمال جراحی سنگ کلیه و مجاری ادراری به کمک روش آندوسکوپیک قابل انجام است. 98 درصد سنگهای کلیه به کمک جراحی آندوسکوپیک درمان می شود.  امروزه رفع مشکلات مربوط به تنگی های مادرزادی دستگاه ادراری نیز به کمک روش آندوسکوپیک انجام می‌شود.  اختلالات مادرزادی، تراشیدن تومورهای دستگاه ادراری و ... به کمک روش های آندوسکوپی و بدون نیاز به جراحی باز قابل انجام است . در تکنیک نوین تراشیدن پروستات و یا در آوردن هسته آن به کمک دستگاه لیزر با روش  آندوسکوپی  جدیدا در بعضی از مراکز استفاده میشود.

        

      1. یورتروسکوپی

       

       

       

       

      1. Percutaneous NephroLithotripsy Lithotripsy (PCNL)

      یکی از جدیدترین روش های درمان سنگ کلیه، شکستن سنگ و خارج کردن آن از طریق پوست است که علاوه بر سهولت و برگشت سریعتر به کار و ایجاد حداقل ضایعات جراحی و کاهش عوارض بیهوشی، سبب کوتاه شدن دوره نقاهت بیمار می شود

       

       

       

       

      4. درمان جراحی باز

       


       


       

       

      درمان ، سنگ، کلیه

      نظرات شما در مورد این مطلب

      نام :
      وب سایت / پست الکترونیکی :
      نظرات :
      ارسال
  • ارتباط با ما
  • تهران-م ونک- خ ملاصدرا-رو به روی درمانگاه بیمارستان بقیه الله عج-ساختمان 195-واحد 16

    همراه و واتساپ : 09912010822

    تلفن مطب:  02188065162

  • خبرنامه سایت
  • با ما همراه باشید

    با عضویت در خبرنامه ما از جدید ترین تغییرات سایت آگاه شوید .

    آخرین تغییرات و اخبار سایت را مستقیما از اما دریافت نمایید!



    عضویت
  • آمار بازدید

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای شخص دکتر اسدی محفوظ است

طراحی | برنامه نویسی | پشتیبانی توسط شرکت پردازشگران یاشیل یاپراق

شرکت پردازشگران یاشیل یاپراق
واریکوسل